keskiviikko 18. maaliskuuta 2015

Late


Viime sunnuntaina varustin melkoisen korkean ratsun valmiiksi ja kipusin kentällä jakkaran avustuksella tämän ison puoliverisen kyytiin. Tämä pitkäkoipinen 2002 syntyinen Saksalainen ruuna on tallin työntekijän, Hansun, oma hevonen. Sovimme viime viikolla, että voisin osallistua sillä hänen pitämälleen koulutunnille, kun hän itse ei tuona päivänä kerkeäisi hevosta liikuttamaan. Ilomielin siihen suostuin, sillä pitkän aikaan olen kyseisen hevosen liikkeitä ihastellut.

Alkuun Late oli hyvin jännittynyt ja itsekin etsin oikeita nappeja, joilla sain hevosen rennommaksi. Sain hyviä neuvoja Laten ratsastukseen ja pikkuhiljaa meno alkoi parantumaan ja ajoittain Late kulki oikein tahdikkaasti hyvässä ryhdissä. Tehtiin itsenäiset alkuverryttelyt ja minä jäin toiseen päätyyn isolle pääty-ympyrälle taivuttelamaan Latea. Alussa meinasi epätoivo iskeä, kun Late alkoi nykimään ohjia ja tahti oli hyvin epätasainen. Pätkittäin Late alkoi rentoutumaan ja kun otimme laukan mukaan alku-verryttelyyn, meno muuttui paljon paremmaksi. 


Sain Lateen tosi hyvän tuntuman laukassa ja Hansun neuvojen mukaan siitä tuli vieläkin parempaa. Latella oli tosi keinuva laukka, mutta siinä oli kuitenkin helppo istua ja istunnan avulla sain todella hyvin säädeltyä laukkaa. Koin tunnin aikana todella paljon ahaa-elämyksiä, kun oivalsin käyttää kroppaani oikein. Lämmittelyjen jälkeen pidettiin hetken huili, jonka jälkeen siirryttiin varsinaiseen tehtävään. Hansu oli asetellut kentälle neljä tötteröä salmiakin muotoiselle kuviolle. Tehtiin ensin käynnissä niin, että mentiin tötteröltä tötterölle käynnissä suoraan ja tötterön kohdalla tehtiin pieni takaosakäännös ja taas suoraan seuraavalle tötterölle. Late teki pari käännöstä tosi hyvin, mutta itselläni oli ongelmana se, että yläkroppani kääntyi juuri vastakkaiseen suuntaan mihin olimme menossa, jolloin Latekaan ei oikein tajunnut mitä siltä pyysin. Ravissa jatkettiin samalla kuviolla, mutta jätettiin takaosakäännökset pois. Kulmat piti ratsastaa kuitenkin niin jyrkästi kun pystyi, mutta meillä ainankin Laten kanssa käännökset valahtivat todella pitkiksi :D Hansu kuitenkin sanoi, että meillä tärkeämpää oli säilyttää tasainen tahti läpi kaarteen.
Ravissa tehtävä sujui kivasti, mutta suorat sivut olivat minulle haastavia, kun Late alkoi tarjoamaan pohkeenväistöä. Ei siinä muuten mitään, nätit väistöt Late teki, harmi vain ei tehty niitä tarkoituksella..! Lopuksi vielä keventelin ravissa ja käveltiin loppukäynnit. Tunnista jäi kyllä super hyvä fiilis, kun sain hyvän tuntuman Lateen. Alku säätöjen jälkeen meno tuntui hyvältä ja meni paljon paremmin kuin odotin. Oli kyllä opettavainen tunti ja superkiva hevonen :)


Tässä vielä pieni videoklippi, missä näkyy aika hyvin ravissa miten meni. Pätkiä meni todella hyvin ja tasaisesti, kun taas välillä tuli hieman huonompia pätkiä.. :) Nämä videot ovat kuvattu melkein lopputunnista. Mitäs tykkäsitte tälläisestä hieman tarkemmasta treeniselostuksesta? 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti