sunnuntai 27. maaliskuuta 2016

Opetusnäyttö

"TUNTISUUNNITELMA

• Kesto: 30 min
• Max 4 ratsukkoa
• Tunnin aihe: Katseharjoitus
• Tunnin tavoite: Ratsastaja kykenee katsomaan ympärilleen, siirtämään katsetta sekä tarvittaessa väistämään muita ratsukoita.• Tarvikkeet: 3 kpl puomeja, 4 kpl tötteröjä
• Katse: Ympyrää ratsastaessa katseen tulisi olla tulevalla ympyräuralla, noin 1/4 ympyrää edellä. Jos katsoo ulos tai alas, on hevosen vaikea hahmottaa ympyrää. Suunnan vaihtuessa katseen pitää olla hyvissä ajoin uuteen suuntaan päin, jotta suoristuksen jälkeen on helpompi lähteä uuteen suuntaan.
• Väistäminen: Aina oikealta tulevaa väistetään! Vasemmassa kierroksessa ratsastavat seuraavat katseellaan vastaan tulevia ja tarvittaessa siityvät käyntiin / pysähtyvät väistääkseen. Ei saa kääntää voltille.

• Muista nämä aloituksessa:
- Kuka olen ja ketä ovat ratsastajat
- Tunnin aihe ja tavoite
- Miten saavutamme tavoitteen eli tunnin kulku
- Ratsastajien ja hevosen varusteiden tarkistus
- Kuuluva ääni!

• Tunnin kulku:

1. Tehtävä aloitetaan kevyessä ravissa ja jokaisen tötterön kohdalle tehdään lyhyt 2-5 askeleen käyntisiirtyminen. Ratsastetaan 8-muotoista uraa, eli suunta vaihtuu aina keskellä. Molemmissa päädyissä on puomit, jotka ylitetään keventäen normaalisti.

2. Jatketaan harjoitusravissa ja siirtymisten tilalla tehdään lyhyet ravihidastukset, niin että katse pysyy ylhäällä kohti seuraavaa puomia.

3. Laukkatehtävä menee niin, että aina keskimmäinen puomi ylitetään harjoitusravissa, jonka jälkeen ravihidastus -> hellitys -> laukannosto valitsemaansa suuntaan. Laukataan päädyissä olevien puomien yli, jonka jälkeen takaisin harjoitusraviin ja sama toiseen suuntaan.

Aloitus -> tehtävä 1 -> tehtävä 2 -> välikäynnit -> tehtävä 2 jatkuu hetken -> tehtävä 3 -> loppuravit

Loppuraveissa tehdään tehtävää 2, mutta kevyessä ravissa ja jos hepat on rentoja, voi niille antaa hieman pidempää ohjaa.

Jos jää aikaa, voi loppukäyntien aikana kysellä ratsastajien fiiliksiä ja antaa palautetta."


Vihdoin ohi! Tein opetusnäyttöni 16.3. keskiviikkona ja sain tunnilleni kolme ratsukkoa. Tunti meni kokonaisuudessaan hyvin ja sain pidettyä hyvin aikatalusta kiinni. Missään välissä ei tullut kiire ja kerkesin hyvin juttelemaan tunnin lopussa oppilaiden kanssa. Aloituksessa pyrin puhumaan rauhallisesti ja muistin kertoa kaiken oleellisen. Omasta mielestäni onnistuin hyvin :)

Tunnin aikana kerkesin hyvin keskittymään ratsastajien katseeseen ja sainkin sekä omasta, että muidenkin mielestä hyvin korjattua sitä. Katseen lisäksi pystyin keskittymään tarvittaessa myös muihin asioihin, kuten ratsastajan istuntaan.

Ravitehtävät sujuivat todella hyvin, laukkatehtävässä hevoset alussa hieman innostuivat pääsdyissä olevista laukkapuomeista ja siitä minulle sanottiin arvioinnissakin. Olisin voinut laukkatehtävän ajaksi siirtää puomit edestä pois, jotta hevoset olisivat pysyneet rauhallisempina. Loppua kohden meno kuitenkiin rauhottui, kun painotin ratsastajille sitä, ettei siihen laukkaamiseen oli mikään kiire ja he voivat tarvittaessa tehdä ravissa pari ympyrää ennen uutta nostoa. 

Arvioinnissa oli neljä kohtaa, jotka opettajat arvioi; 1. Työprosessin hallinta (arvosana 3), 2. Työmenetelmien, välineiden ja materiaalin hallinta (arvosana 2), 3. Työn perustana olevan tiedon hallinta sekä (arvosana 3) 4. Elinikäisen oppimisen avaintaidot (arvosana 3). 

Perusteluissa luki näin: "Tunti oli hyvin suunniteltu ja toteutui suunnitelman mukaan aikataulussa. Opetus oli selkeää ja positiivista, mutta saisi olla vielä rohkeampaa."


2 kommenttia:

 1. Kiva postaus :) Toi viimeinen kuva on tosi hieno, ja siinä oleva hepo näyttää tosi paljon mun hoitohevoselta! :D Mutta ei voi olla sama, vaikka onkin samaa näköä paljon.

  Edelliseen postaukseesi liittyen vielä, että aika outoa jos vaaditaan ajokorttia! (Joku toinen anonyymi sitä jo ehti kummastellakin...) Itseäni kiinnostaa ton vaatimuksen perusteet mm. siksi, koska haluaisin yläasteen jälkeen opiskelemaan hevosalalle :) Olen nyt 8-luokalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon :) Joo, kummastuttaa kyllä minua sekä muita meidän luokkalaisia tuo ajokortti juttu.. Toivottavasti saadaan lisää infoa siitä pian.

   Poista