perjantai 24. heinäkuuta 2015

Pertin ensimmäiset estevalmennukset!

Viime viikon keskiviikkona, 15.7., pakkasimme tavarat ja ponin kyytiin ja lähdimme minun ja Pertin ensimmäiseen yhteiseen estevalmennukseen. Olen tuosta päivästä lähtien yrittänyt kirjoittaa teille blogiin tuosta päivästä, mutten ole saanut nettiyhteyden hituden vuoksi ladattua teille videota näytille. Nyt kuitenkin sain videot Youtubehen ja julkaistua teille tämän postauksen, jossa kerron lyhyesti meidän ensimmäisestä ja toisesta estevalmennuksesta. 


Viime viikolla aloiteltiin alkuverkkailujen jälkeen tulemaan ravissa puomeja suoralla linjalla. Pertti oli alusta alkaen tosi tahmea, enkä saanut sitä kunnolla reagoimaan pohkeesta eteen. Valmentajamme Riikka antoi paljon hyviä neuvoja ratsastukseen ja kommentteja Pertistä. Vasempaan kierrokseen meillä oli enemmän ongelmia, kun en saanut siihen suuntaan läheskään yhtä hyvin pohjetta läpi, niin kuin oikeaan. Varsinkin laukassa ongelma korostui, kun Pertti tarjosi koko ajan vasemman laukan sijasta oikeaa laukkaa. Pienen voltin kautta sain vasemmankin puolen läpi ja alkoi tulemaan hyviä laukannostoja kumpaakin suuntaan.

Puomien jälkeen alettiin ratsastamaan suoraa linjaa pienillä esteillä. Alussa Pertti vähän kiemurteli esteiden välissä, mutta loppua kohden meno alkoi tasaantumaan. Edelleenkin Pertti oli pohkeelle liian hidas, mikä kostautui kaarevilla linjoilla. Ristikoille otettiin muutamat kiellot, jonka jälkeen puhtaasti yli ja kaverilta kannukset lainaan. Kannuksien laiton jälkeen Pertistä tuli paljon herkempi pohkeelle, jolloin hyppääminen helpottui huomattavasti, kun minun ei tarvinut joka askeleella puskea ponia eteenpäin. Viimeinen tehtävä sujui hyvin ja siihen oli hyvä lopettaa siltä erää.


Saatiin valmentajalta paljon hyviä kommentteja. Pertillä on tosi hyvä hyppy ja sillä on kapasiteettia pitkälle. Minun piti olla vain tarkkana, että laukka säilyy esteen jälkeen, pää pysyy ylhäällä ja pohje kiinni. Minun piti itse istua vähän kevyemmin satulassa ja laukannostoissa piti olla tarkkana.


Seuraavalla viikolla lähdettiin samaiselle valmentajalle torstaina 23.7. hyppelemään. Tällä kertaa olikin jo hieman enemmän kaikkea! Aloiteltiin verryttelyjen jälkeen tekemään ravissa pitkillä sivuilla väistöjä. Oikeaa pohjetta Pertti väistöi todella hyvin ja tuli sujuvia kunnollisia väistöjä. Vasenta pohjetta Pertti ei taaskaan niin hyvin väistänyt ja siinä tulikin paljon tönkömmät ja huonommat väistöt. Laukassa Pertti oli tosi hyvän tuntuinen, mitä nyt alkoi pikkaisen innostumaan, enkä saanut aina ihan niin hyvin koottua laukkaa, kuin olisin halunnut. Nyt minulla oli omat kannukset jalassa ja oli kyllä ihan eri poni alla, kuin edellisellä kerralla!


Laukkojen jälkeen alettiin tulemaan laukassa pientä pystyä apupuomin kanssa. Minun piti vain huolehtia siitä, että Pertti laukkasi tarpeeksi eteenpäin ja pää pysyi ylhäällä. Pertti todella helposti painuu alas, jolloin siitä tulee melko vahva edestä. Hypyt sujuivat hyvin alusta asti ja suoran linjan jälkeen jatkettiin sarjalle. Mukana ensimmäistä kertaa olivat erikoisesteet, joita Pertti ei edes loppujen lopuksi oikeastaan kytännyt. Ekat hypyt olivat vähän jännittäviä, mutta tsemppaamalla Pertti meni niistä kiltisti yli. 


Hypättiin myös ensimmäistä kertaa tasaoksereita niin, että etu- sekä takapuomit olivat vaakatasossa, kun kotona ollaan hypätty ainoastaan ristikko-oksereita. Pertti ei niitä yhtään kummastellut vaan teki tajuttoman hyviä hyppyjä niille! Pian olimmekin käyneet radan kaikki osat läpi ja aloitettiin pienen tehtävän tekeminen. Pertti hyppäsi tosi hyvin ja varinkin viimenen rata oli aivan super! Onhan siellä vielä pieniä juttuja, mitä pitää korjailla, mutta kun ottaa huomioon nämä meidän treenaamisen määrät, niin on kehitys kyllä nopeaa!


Nyt jatketaan samaan malliin niinkuin tähänkin asti ja ensiviikolla taas uutta valmennusta! Ollaan kyllä kaikki todella ylpeitä pikkuisesta Pertistä

4 kommenttia:

 1. Kannukset ovatkin oiketie onneen. Mites sitten kun poni ptäisi saada menemään hyvin ilman kannuksia? Ei kannata tuudittautua niiden kannusten helppouteen, niin vain turrutetaan poni ja lopulta se ei reagoi pohkeeseen yhtään ilman kannuksia. Ensin homma kuntoon ilman apuvälineitä, sitten kun homma luistaa niin silloin ollaan vamiita ylimääräisiin apuvälineisiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ikävää, että sait tuollaisen käsityksen. Yritän hieman valaista tilannetta, mutta en halua tästä mitään paskamyrskyä :)

   Pertin kanssa ei olla koskaan tarvittu kannuksia kotitreeneissä. Uusissa tilanteissa/paikoissa Pertin jännitys näkyy juurikin hitautena ihan niinkuin ensimmäisessä valmennuksessa.

   Missään vaiheessa ei ole ollut tarkoituksena turruttaa ponia, vaan kannus toimii tarpeen tullen apuna ja tukena Pertille. Eihän sillä kannuksella kuitenkaan koko aikaa tarvitse hakata kylkiin.

   Näin alkuvaiheessa on hyvä pitää kannuksia apuna ja kun poni alkaa rentoutumaan kerta kerralta enemmän niin myöhemmin emme niitä varmastikaan tule tarvitsemaan :) Tähän tilanteeseen ne kuitenkin ovat ihan hyvä lisä, myöhemmin voidaan katsoa tilannetta uudelleen!

   Poista
 2. Missä käytte valmennuksissa? Etsin itse sekä koulu- että estevalmentajaa, olisiko vinkata jotakuta hyvää? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me käydään Rabbelugnissa :) Siellä käy monia eri valmentajia valmentamassa, Rabbelugn sijaitsee Ummeljoella, Kouvolan vieressä :)

   Poista