perjantai 1. elokuuta 2014

Lukuvuosi 2013-14

Koulutuskeskus Salpaus, hevostenhoitajan perustutkinto, ensimmäinen opiskeluvuoteni. Vihdoin ja viimein sain kirjoitettua kuluneesta lukuvuodesta. Kauan tämän tekemisessä menikin! Toivottavasti muistin kaiken oleellisen, kysyä saa aiheesta kaikkea, mitä mieleen tuleen. Vastailen niihin kommenttipuolella, jos jokin jäi vielä mieityttämään. Varatkaa aikaa tämän postauksen lukemiseen, tämä on minun mielestäni hieman pitkä :)

Lukuvuosi alkoi 8.8.2013. Ensimmäisen vuoden opiskelijoilla, jotka hakivat asuntolapaikkaa, heillä oli edeltävänä päivänä infotilaisuus päärakennuksella. Tutustuin yhteen meidän luokkalaiseen jo ennen koulujen alkua, kun hän oli löytänyt nimeni kouluun päässeiden listalta ja pyysi minut facebookissa kaveriksi. Hän tuli kanssa asuntolaan ja oli paljon helpompaa mennä ensimmäisenä päivänä kouluun, kun ei tarvinnut olla yksin. Meitä oli alussa noin 30 opiskelijaa meidän luokalla, mutta nopeasti alkoi porukka tippumaan pois ja nyt meitä on noin 20. Meidän luokalla on ihan ok ryhmähenki, tullaan kyllä hyvin toimeen kaikki keskenämme, mutta meillä on ne tietyt kuppikunnat, joissa sitten hengailemme.

Jokimaan hevosia

Ensimmäinen vuosi oli sinänsä kiva, sillä meillä oli paljon erilaisia aineita, tasapainoisesti teoriaa sekä käytäntöä. Meillä oli teoriaa laidasta laitaan. Kävimme paljon hevosteoriaa ja niistä oppi todella paljon uutta. Meillä oli muun muassa hevosjalostusta, hevosen anatoamiaa ja fysiologiaa, ruokinnan suunnittelua sekä perusaineita kuten englantia, matikkaa ja äidinkieltä. Kävimme myös tallin ympäristönhoitoa läpi ja maatalouslakeja ohimennen.

Vuoden aikana minulla täyttyi kaksi kansiollista monisteita ja muistiinpanoja!

Toisen kansion sisällysluettelo

Värien periytymistä

Käytännön aineissa meillä oli osaavat ja hyvät opettajat. Ratsastuksessa mentiin lähinnä koulua maneesissa ja niistäkin tunneista sai paljon irti! Raviurheilua meillä oli sekä Asikkalassa, että Jokimaalla. Käytönnön aineisiin kuuluivat näiden lisäksi myös kengitys, traktorin käsittely, korjaustyöt, valjastyöt sekä varsan opetus. Opin tekemään nahkatuotteita itse ja korjaamaan varusteita. Traktorilla ajelu ja niittotyöt onnistuvat nyt myös ilman ongelmia. Oltiin myös osana rakentamassa pihattoa hevosille. Varsoja päästiin ohjasajamaan. Kengitystunneista oli paljon hyötyä ja nyt osaan lyödä tarvittaessa irtokenkiä paikoilleen. Käytännön aineisiin luokitellaan myös talliviikot (4kpl, viikon mittaisia jaksoja, jolloinka tehdään vain tallitöitä) sekä kesäjakso (kahden viikon mittainen jakso, jonka aikana siivotaan tallia ja sen ympäristöä sekä liikutellaan hevosia).

Korjaustöitä, maalasimme traktorin peräkärryä :D

Ratsastusta itsenäisesti

Meillä oli ensimmäisenä vuonna passihevoset, joiden hoitaminen oli osa opintoja. Niiden hoitamiseen kuuluivat muun muassa varusteiden huolto ja liikutus tarvittaessa. Passihevosten kanssa sai toimia melko vapaasti ja tekemiset aina kirjattiin vihkoon, josta tallimestarit kävivät ne hyväksymässä. Tarvittaessa he kirjoittivat sinne palautetta tai jotakin muuta. Passihevosia oli kiva hoitaa ja ne vaihtuivat aina jakson vaihtuessa. Meillä oli kolme passihevosta vuoden aikana. Minulla oli kaksi ratsua ja yksi ravuri.

Tältä näyttää minun yksi aukeama passivihkosta :)

Saatiin tallimestarilta kehuja kisoista :)

Millaista asuminen asuntolassa oli? Ajoittain melko stressaavaa, mutta muuten mukavaa. Tutustuin siellä nopeasti ihmisiin ja vietin usein vapaa-ajan kavereiden kanssa ulkona, jossakin solussa tai sitten yhteisissä tiloissa. Soluilla on joko kahdeksan tai neljän hengen "kämppiä", joissa asuttiin. Jokaisesta solusta löytyy yhteiset vessa, suihku, keittiö/olohuone -yhdistelmä. Asuntolan hyviä puolia oli se, että lyhyt matka kouluun ja tutustuu helpommin ihmisiin. Huonoja puolia siinä ovat se, että siellä juorut/valheet liikkuvat nopeasti ja aina jostakin sai kuulla jotain täysin perätöntä.. :) Myös kauppa on vähän turhan kaukana (7km). Asuntolan yhteisistä tiloista löytyy telkkari, biljardipöytä ja muutamia pelejä. Järveen pääsee uimaan ja soutelemaan. Päärakennukselta löytyy punttis ja sali, jossa voi pelata pallopelejä. Itse kuitenkin viihdyin asuntolassa suurimman osan ajasta, vaikka välillä teki mieli hakata päätä seinään :D Ihan hyvillä fiiliksillä kuitenkin sinne olen palaamassa.

Asuntolassa on mahdollisuus hakea asuntolaesaksi, jotka järjestävät toimintaa asuntolan väelle :) mm. lettujen paistoa!

Lähdetään uimaaaaaaaaan

Huoneet ovat ankeita siellä, joten minä koristelin sen täyteen kuvilla :D


Itselläni oli loppusyksystä sellainen vaihde päällä, ettei minua kiinnostanut yhtään opiskella ja se näkyy yhtenä ykkösenä arvosanoissa :( Kuitenkin talvella aloin panostamaan koulunkäyntiin enemmän ja suhtautumiseni opiskeluun muuttui täysin. Käytökseni muutenkin muuttui vuoden aikana, jonka seurauksena muutamat kaverisuhteet viilenivät hetkeksi. Olen sellainen ihminen, että haluan jokaisella menevän hyvin koulussa. Yritin todella paljon tsempata kavereita opiskeluun. Luistin todella helposti esimerkiksi kokeisiin lukemisesta, jos minulla ei ollut ketään kaveria kenen kanssa lukea :D Yksin opiskeleminen ei sovi yhtään minulle, joten yritin aina saada jonkun kanssani opiskelemaan. Tämä tosin johti välillä siihen, että kavereillani meni joksikin aikaa hermot minuun.

Saatiin tälläiset pienet lukuvuosioppaat, joista löytyi tietoa Salpauksesta. Siellä oli tälläinen pieni kalenterikohta, mihin minä aina merkkasin, jos olin kipeänä tai talliviikoilla. Ruksin myös aina menneet päivät ja pian olikin koko kalenteri täynnä!
Lukuvuosi sujui kokonaisuudessaan hyvin ja olen tyytyväinen arvosanoihin. Onnistuin yleensä tekemään kaiken ajoillaan ja mielestäni olin aktiivinen tunneilla. Vuosi meni nopeasti ja kohta alkaakin jo toinen vuosi tämän alan opiskeluita! Harmittaa vain, että en heti tänne kouluun hakenut ja pidin välivuoden. On tämä kuitenkin osottautunut paremmaksi, kuin hyväksi ratkaisuksi ja viihdyn koulussa vallan mainiosti :)

2 kommenttia:

  1. Kiva postaus! Välillä kyllä harmittaa että en "heppakouluun" mennykkään vaan lukioon, mutta ehkä sitten lukion jälkeen:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. itse olen niin huono lukuaineissa että ei tullu mieleenkään mennä lukioon :D

      Poista