Karvapeitteen ja ihon hoito ovat hevoselle tärkeitä toimintoja. Hevoset hoitavat kehoaan ja häätävät hyönteisiä piehtaroimalla sekä muilla tavoilla esimerkiksi rapsuttamalla toisen hevosen kanssa tai hankaamalla puunrunkoa vasten. Piehtaroinnin tavoitteena on ilmeisesti lihasjäykkyyden vähentäminen ja mukavuuden ylläpito. Kova maa-alusta (hiekkaa ja kuivaa maaperää) voi olla miellyttävin, koska se hieroo lihaksia ja on sopivan karkea puhdistamaan yöllä tallissa aiheutuneet liat. Lauman jäsenet käyttävät suurimmaksi osaksi samoja piehtaroimispaikkoja.
Olen kuullut sanottavan joskus, että "surullinen hevonen ei piehtaroi, muuta kuin pakkotilanteessa". Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi ähkyä oireileva hevonen useimmiten piehtaroi, koska sitä sattuu. Tällöin piehtaroiminen voi olla vaarallista. Yleisesti ottaen hevosen on kuitenkin hyvä olla ja se voi tuntea olonsa turvalliseksi, kun se piehtaroi. Monia muitakin syitä piehtaroimiselle on, kuten karvanlähtöaika. Sen aikana varsinkin huomaa, kuinka tärkeää hevosille on piehtarointi, kun halutaan iholta kutisevat ja irtonaiset karvat.
Meillä Tokkolassa hevoset piehtaroivat melkein aina liikutuksen jälkeen. Ne ovat niin tyytyväisen näköisiä, kun ne ovat päässeet pöllyävältä kentältä pois, pikaisen huuhtelemisen jälkeen, takaisin laitumelle. On aina niin mukava katsoa, kun ne oikein kunnolla, onnellisena piehtaroivat. Kyllä ne myös talvisin käyvät pyörimässä joko karsinassa tai lumihangessa ulkona! Syksyisin on ihana pyöriä mutavellissä ja keväisin halutaan talvikarva pois. Useimmiten ne piehtaroivat terveinä, mutta pari kertaa on ollut kyseessä ähky. Se ei todellakaan ole hauskaa, kun yrittää taluttaa hevosta, joka väkisin yrittää käydä piehtaroimaan kipujen takia. Onneksi näitä tapahtumia on ollut vähän ja ollaan saatu olla hyvinvoivien hevosten seurassa monta vuotta ♥
Mitä teidän hevoselle piehtaroiminen merkitsee? Piehtaroiko se millaisissa tilanteissa ja millaisella pohjalla? Sain tähän postaukseen idean viime maanantaina otetuista piehtarointikuvista, toivottavasti tykkäsitte :)!
Lähteet: Minä itse,
Eläinkoulutusblogi sekä
Hevostietokeskus