maanantai 3. maaliskuuta 2014

Hevosrotu-aakkoset

Monissa blogeissa on törmätty joko "elämäni aakkosiin" tai "hevosaakkosiin". Halusin kokeilla jotain uutta, en tiedä onko tämä jossakin blogissa jo aiemmin esiintynyt (linkittätkää ihmeessä, jos olette tälläiseen aiemmin jo törmännyt). Ideana on siis kirjaimen kohdalle etsiä jokin hevosrotu ja kertoa vähän omia mielipiteitä sekä kokemuksia kyseisestä rodusta. Otin tähän sellaisia minulle tuttuja ja mielenkiintoa herättäviä hevosrotuja :) Toivottavasti pidätte tästä, antakaa palautetta ja ideaa saa vapaasti käyttää, kunhan ei varasta ideaa!

Arabialainen täysiverinen
Monille tuttu hevosrotu. Varmasti monet ihmiset ovat joskus haaveilleet omasta arabista, ihan niinkuin minäkin. Mikä olisikaan hienompaa kuin oma kevytrakenteinen, hieno liikkeinen, kimo pieni hevonen? Arabit ovat kestäviä, mutta korkeisiin/vaativiin este-/koululuokkiin ei hevonen sovellu pienen kokonsa ja heikon täkäpään vuoksi. Arabit ovat parhaimmillaan pitkillä matkoilla. Myös western-ratsastukseen ja ajoon laji sopii hyvin. Minä olen itsekin pitkän aikaa unelmoinut tästä hevosrodusta. Arabit ovat hyvin näyttäviä ja usein aika "tulisia" luonteeltaan. Ne kiintyvät kuitenkin omistajaansa ja viihtyvät ihmisen seurassa, jos sitä kohdellaan hyvin.

Berberihevonen
Joskus aikoinaan, kun minulla oli hevosrotuja käsittelevä kirja ja luin sieltä berberihevosesta, ihastuin heti. Berberihevoset ovat aika paljon samantyylisiä, kuin arabit, mutta selviä eroja niistä löytyy esimerkiksi rakenteesta. Berberit eivät ole niin näyttäviä kuin arabit, mutta sitäkin kestävämpiä ja nopeampia. Berberihevoset ovatkin kuuluisia lyhyiltä matkoilta nopeudestaan, vaikka muuten rotu onkin hieman harvinaisempi. Berberihevoset eivät ole hirveän korkeita, vaan säkäkorkeus on keskimäärin yleensä juuri ponimittojen yläpuolella. Kokonsa puolesta tämä rotu sopisi minulle täydellisesti ja muutenkin toimii hyvänä yleisratsuna.

Connemaranponi
Tiedän pari connemaraa ja ne ovat olleet täyskymppejä luonteeltaan ja käytöltään. Ne sopivat kaikkiin ratsastuslajeihin sekä valjakkoajoon. Connemarat ovat ponikokoisia, mutta hyvin kestäviä. Aikuisetkin pystyvät ratsastamaan connemaralla. Connemaranponit ovat varmoja ratsuja ja sopivat myös hyvin perheen pienemmille. Jos totta puhutaan, niin connemarakin on sellainen rotu mistä tykkään ja haluaisin saada itselleni käyttöponiksi!

Eestinhevonen
Mikäpä muukaan, kuin eestinhevonen, joita Tokkolastakin löytyy kaksi kappaletta! Eestinhevoset ovat vahvoja ja niitä onkin joskus käytetty paljon työhevosina. Nykyään niitä löytyy enemmän ratsuna ja pärjäävät ihan hyvin helpoissa luokissa. Eestinhevoset ovat luonteeltaan ystävällisiä., ne ovat myös pitkäikäisiä. Eestinhevonen on vankkarakenteinen iso poni/pieni hevonen. Eestinhevoset eivät ole minun suosikkejani, sillä ne ovat niin vahvoja. Tämän on huomannut esimerkiksi ratsastaessa, vaikka tietysti poikkeuksiakin on!

DSC_0534

Gotlanninrussi
Pienikokoinen koko perheen monitoimiponi. Russit sopivat niin lasten kuin pienten aikuisten ratsuksi ja ajoponiksi. Rotua käytetään niin ratsu- kuin ajokilpailuissa. Ne ovat vahvoja. Minä itse pidän russponien luonteesta, sillä ne osaavat kyllä olla jääräpäisiä, mutta oikealla kohtelulla ne ovat ihmisen ystäviä parhaimmillaan. Tätä rotua osaisin kyllä ylistää niin paljon, sillä kaikki tapaamani russit ovat olleet täydellisiä omalla tavallaan. Tulevaisuudessa minulta löytyy oma russi.

hemmo 9.8 039

Islanninhevonen
Islanninhevosista minulla ei ole itse minkäänlaista kokemusta, mutta pelkkää hyvää olen niistä kuullut! Ne ovat vahvoja, varmajalkaisia ja kestäviä. Islanninhevosilla ovat mukavat askellajit ja perus askellajien lisäksi useimmat islanninhevoset osaavat myös töltin ja passin. Islanninhevoset ovat ponikokoisia ja ne jaksavat helposti kantaa aikuisenkin.

Newforestinponi
Newforest on iso ponirotu. Ne ovat hyviä ratsuja, ne omaavat vahvan takapään ja matkaavoittavat liikkeet. Newforestit ovat hyviä hyppääjiä, helposti käsiteltäviä ja kilttejä. Ne sopivat myös perheen pienemmille ja aloitteleville ratsastajille. Newforestit oppivat nopeasti uusia asioita. Niillä on hyvät liikket ja pitkä laukka. Pidän useimpien newforestponien ratsastettavuudesta, ne ovat herkkiä ja kuuliaisia. Useimmat ponit ovat myös eteenpäinpyrkiviä, mutta helposti hallittavia.

Quarterhevonen
Täydellinen länkkärihevonen ketterine ja nopeinee jalkoineen. Suuren suuri haaveeni olisi joskus saada oma quarter ja alkaa harjoittamaan lännenratsastuksen eri muotoja. Quarteri on helppo käsitellä, hyvä kouluttaa ja se omaa hyvän tasapainon. Quarterhevosia voidaan jakaa kahteen osaan rakenteeltaan, kevyempi rakenteinen toimii hyvänä laukkahevosena ja raskasrakenteisempi karjahevosena ja yleisratsuna. Itse en ole koskaan päässyt näiden kanssa tekemisiin, mutta näyttäviä ja kuulemma hyväkäytöksisiä ovat.

Shetlanninponi
Mietin pitkän aikaa, että otanko S-kirjaimen kohdalle shettiksen ja suokkiputen, mutta harkinnan jälkeen päädyin iki-ihanaan shetlanninponiin! Kukapa ei haluaisi omalle pihamaalleen pientä ja karvaista (ehkä hieman pulleaa) shettistä? Shetlanninponit ovat vankkarakenteisia, mutta eloisia ja hyväliikkeisiä. Niitä on käytetty paljon tyoponeina kestävyyden ja vahvuuden vuoksi. Shetlanninponit sopivat käyttöön kuin käyttöön, vaikka välillä osaavatkin olla maailman jääräpäisimpä poneja.

örkki (17)

Vuonohevonen
Viimeisempänä, muttei suinkaan vähäisimpänä on komea vuonohevonen. Vuonohevoset poikkeavat ulkonäöllisesti muista hevoista. Vuonis on hyvin monikäyttöinen hevonen, pienestä koostaan huolimatta se on hyvin vahva. Sitä käytetään enimmäkseen harrastehevosena ratsastukseen ja vaunujen edessä. Luonteeltaan se on kärsivällinen ja rohkea. Olen ratsastanut tasan yhdellä vuoniksella ja se on ollut täysin odotuksen mukainen, rauhallinen ja tasainen. Vuonohevoset ovat varmajalkaisia ja sopivat hyvin tätiratsastajille maastoiluhevosiksi. Kilpailuissakin nähdään välillä kauniita vuonohevosia niin ratsastuskisoissa kuin ajoluokissa.

mislaid 28.8 079

4 kommenttia:

  1. Kiva idea tää! Ja oli paljon mukavampi lukee vähän pidempiä selityksiä ku usein aakkospostauksissa on lyhyet selitykset :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että pidit! Joo itsekin tykkään lukea tälläisissä postauksissa hieman pidempiä tekstejä :)

      Poista